Rejsesygesikring. Om rejseforsikring, hjemrejseforsikring og sygesikring ved rejser og ferie i udlandet

Husk de gældende regler for rejsesygesikringen. Medbring altid både det GULE sundhedskort (sygesikringsbevis) og det BLÅ eu-sundhedskort (sygesikringsbevis) i udlandet, og rejs samtidig aldrig uden for Danmark, uden at have taget stilling til en evt. rejseforsikring. Det gælder, uanset om du skal på solferie, skiferie, efterårsferie, studieophold, forretningsrejse eller udstationeres. Hvilken forsikring man eventuel skal vælge kommer meget an på, hvorhen rejsen går, hvor lang tid rejsen varer, hvad man skal lave, og hvor godt man vil sikre sig - og få samtidig styr på både det BLÅ og det GULE sundhedskort (sygesikringsbevis). Nyt sundhedskort skal bestilles digitalt. Hvis du ikke har mulighed for at betjene dig selv på nettet, kan du få hjælp i kommunens borgerservice eller på biblioteket.

Sygesikring og ferie i Europa

Er der tale om ferie, der skal holdes i Europa, har alle en basisdækning gennem Den Offentlige Rejse-sygesikring - det GULE sundhedskort (sygesikringsbevis), der gælder ved rejser op til 1 måned. En dækning som dog er begrænset på væsentlige områder fra januar 2008. Ved ferie udover 30 dage eller ved studieophold, forretningsrejse og arbejde i et EU-land samt Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz, bør man rette henvendelse til sin kommune og få tilsendt et EU-sundhedskort (sygesikrings-bevis), det BLÅ sundhedskort. - Klik information om International Sygesikring efter EU-regler mv. >>

Hjemtransport fra ferieuheld og skiskader er for egen regning

Ifølge de nye rejseregler skal man selv betale hjemtransporten fra skiferielande som fx Frankrig, Østrig og Italien, hvis uheldet er ude. Her kan udgifterne til et ambulancefly, løbe op i over 200.000 kr. mens en almindelig flytransport på båre nemt kan koste 50.000 kr. Derfor er en rejseforsikring, der som minimum dækker hjemtransport, vigtig. Sidste år anmeldte 6.183 danskere en skiskade til sygesikringen (skadeprocent 1,21). Heraf var 990 så alvorlige, at personen måtte flyves hjem.

Dette gælder dog ikke kun skiskader, men for alle ferier og rejser at du helt generelt, selv skal betale din hjemrejse, hvis du kommer til skade i udlandet, idet du efter et evt. hospitalsophold principielt udskrives "til gaden". Kun hjemtransport fra Færøerne og Grønland, der er ordineret af SOS’s læge, dækkes. Derudover skal du selv betale alle omkostninger til hjemrejse, der skyldes sygdom og ulykker. Du kan dog i visse tilfælde få dækket merudgifter til hjemtransport fra de nordiske lande. Ønsker du at sikre dig dækning af udgifter til hjemtransport i forbindelse med sygdom eller ulykke, må du selv tegne en privat rejseforsikring.

Privat rejseforsikring - hjemrejseforsikring

Hos ihi Rejseforsikring, Europæiske, Gouda og andre selskaber har man taget højde for forringelserne i den offentlige rejsesygesikring, og har derfor gjort det muligt at købe nye private rejseforsikringer. Bl.a. en "Årsrejseforsikring 
Europa
", der giver dækning for hjemtransport, ødelagt ferie og hjemkaldelse. Derudover opretholdes dækningen inden for populære mål som Tyrkiet, Egypten, Marokko, Israel, Tunesien og Kroatien. Eller en "Årsrejseforsikring Verden", der går ind med dækning ved rejser uden for Europa hvor man ikke er dækket af det gule sundhedskort, og det derfor er strengt nødvendigt selv at tegne en forsikring. For langt de fleste vil et hospitalsophold, en operation eller akut behandling hos en specialist i udlandet have store økonomiske konsekvenser. En "Årsrejseforsikring Verden" dækker i hele verden, ét år ad gangen på alle ferierejser i op til én måned.

Forringelse i den offentlige rejseforsikring (rejsesygesikring)

Gennem lovændringer er der vedtaget væsentlige nedjusteringer i dækningsområderne for den offentlige rejsesygesikring. - De vigtigste ændringer er:

  • Inden for EU: Bliver man syg eller kommer ud for et uheld under sin rejse i EU, Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz, samt en række 
    andre mindre europæiske lande, dækker det gule sundhedskort ikke længere udgifterne til hjemtransport til et dansk hospital.
  • Uden for EU: Hjælpen er forsvundet helt i lande uden for EU, som hidtil har været omfattet af det gule sundhedskort fx Tyrkiet, Egypten, Israel, Tunesien, Marokko, og Kroatien. I lande uden for EU er det således ikke kun den økonomiske hjælp til hjemtransport, der er skåret væk, men enhver form for hjælp.

Det vil sige at hospitalsophold, udgifter til medicin, rådgivning, praktisk assistance, anbefaling af hospitaler, og anden støtte helt er forsvundet i lande uden for EU, medmindre du selv har tegnet en forsikring - ellers udskrives man efter evt. indlæggelse simpelthen "til gaden". I tilfælde af alvorligere sygdom med sygehusindlæggelse er det vigtigt, at du kontakter alarmcentralen i Danmark på telefon 0045 70 10 75 10

Ferie og rejser uden for Europa

Ved rejser uden for Europa, er man ikke omfattet af Den Offentlige Rejsesygesikring. Som nævnt i det foregående afsnit har 30 lande fx Tyrkiet og Ægypten mistet sygesikringsdækning for både læge-behandling og hjemtransport, og har man ikke nogen forsikring kan det blive meget, meget dyrt og hurtigt løbe op i måske flere hundrede tusinde kroner. Og da et hospitalsophold kan blive ganske dyrt, er det vigtigt, at man har en rejseforsikring, der først og fremmest bør dække lægebehandling, hospitalsudgifter og hjemtransport. Rejseforsikring til ferie uden for Europa kan tegnes som en årsrejseforsikring eller som en forsikring, der kun gælder en bestemt rejse.

Om det blå EU-sundhedskort (sygesikringsbevis)

Det blå EU-sundhedskort skal anvendes ved rejser til EU-lande samt til Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, når rejsen ikke er dækket af den offentlige sygesikring (det gule sundhedskort). EU-sundhedskortet, der maksimalt gælder for 1 år ad gangen, omfatter forretningsrejser, au pair ophold, ulønnet praktik og studieophold samt ved ferie- eller studierejser på mere end 30 dage, eller hvis der kan være behov for behandling som følge en bestående eller kronisk sygdom. Ved rejser til Norden er det tilstrækkeligt, at medbringe det gule sundhedskort, og ved rejser til Storbritannien, er det tilstrækkeligt at medbringe pas, mens man ved rejser til de øvrige lande kan og bør få et EU-sundhedskort hos sin kommune. Dækningen omfatter læge- og hospitals-behandling, tandlægehjælp, medicin m.m. som er nødvendig under opholdet. Dækningen er på samme vilkår som for landenes egne borgere. Hvis der er egenbetaling for lægebehandling i det pågældende land, hvor man søger behandling, skal man selv betale den del.

International sygesikring

På en 6-ugers ferie i Frankrig, vil man de første 30 dage være omfattet af det gule sundhedskort (sygesikringsbevis). For resten af din ferie, bør man have medbragt det blå EU-sundhedskort. Vær opmærksom på, at det blå kort ikke omfatter eventuel hjemtransport. Der er ikke dækning for behandling på privat-hospitaler eller på særlig sygehusklasse, med mindre den offentlige sygesikring i opholdslandet, yder samme dækning til landets egne borgere. Særligt i Tyskland, Østrig og Schweiz er der på de offentlige hospitaler afdelinger, hvor man yder en ekstra service over for patienterne. Denne ydelse kaldes for ”sonderklasse” og koster ekstra. Eksempelvis sådanne merudgifter vil der ikke være dækning for. Underskriv derfor aldrig en behandling på ”Sonderklasse”, men kontakt i stedet om muligt rejsesygesikringen ved Europæiske Rejseforsikring og tal med dem.

Det blå EU-sundhedskort en fordel for kronisk syge 

Det blå EU-sygesikringskort er en fordel for kronisk syge, som nu kan få behandling under udlands-ophold. Hidtil har behandling af kronisk sygdom i udlandet typisk ikke været dækket af den offentlige sygesikring, men med det blå kort kan danskere, der har en kronisk sygdom, få behandling eller efterkontrol i forbindelse med ophold i et EU-land. Kortet løser altså problemet med, at mange kronisk syge ikke kan få lov til at købe en rejsesygesikring hos private selskaber. Man kan stadigvæk ikke rejse ud af landet for at få en behandling, men har man en kronisk sygdom og får behov for behandling, bliver det meget nemmere.

Det blå kort giver ikke ret til at tage til udlandet for at blive behandlet eller til at udskyde nødvendig behandling for at få den i udlandet. Bliver man syg under et ophold i et EU-land giver det heller ikke gratis hjemtransport. Det sidste hænger sammen med, at EU-sygesikringen giver ret til behandling på de samme vilkår, som gælder for offentligt sygesikrede i det land, man søger hjælp. Hvis der er egen-betaling for lægebehandling i landet, betyder det derfor også, at danske sikrede selv skal betale. Det blå EU sygesikringsbevis udstedes i kommunerne efter henvendelse. Kortet er gratis og gælder i alle EU-lande samt Norge, Liechtenstein, Island og Schweiz.

TilbageTop

1. Akupunktur: Kan akupunkturbehandling lindre kroniske rygsmerter/lændesmerter?
2. Albuen: Skal en tennisalbue/golfalbue/musearm behandles el. forsvinder smerterne af sig selv?
3. Ansigtsplastik: Hvilken garanti er der for resultatet af en kosmetisk ansigtsløftning, facelift?
4. Apoteket: Hvor findes nærmeste døgnapotek eller vagtapotek ved akut behov for medicin?
5. Behandlingsgaranti: Hvordan er reglerne for frit sygehusvalg, diagnosegaranti og behandling?
6. Brok: Hvilke forskellige former for brok (Hernie) findes og kræver brok operation?
7. Brysplastik: Kan brystforstørrelse (BFO) give mere fylde til brysterne på en naturlig måde?
8. Brystkræft: Hvorfor får man brystcancer og hvordan sker udredning og måske tripletest?
9. Depression: Er deprimeret. Hvad er symptomerne på, at man har en depression?
10. Diskusprolaps: Symptomer og hvordan behandles diskus prolaps og rygsygdomme?
11. Endoskopi: Kan en kikkertundersøgelse opdage sygdomme i mave-tarm systemet?
12. Fedtsugning: Kan operation fjerne fedtdepoter, der ikke forsvinder ved motion?
13. Fertilitetsbehandling: Om fertilitet, behandling for barnløshed & kunstig befrugtning (IVF)?
14. Foden: Kan der indsættes protese i ankelled eller storetåens grundled ved slidgigt?
15. Fysioterapi: Hvordan behandles en frossen skulder og hyppige smerter i nakke og skulder?
16. Galdesten: Hvad er galdesten, hvorfor får man det og hvordan føles et galdestensanfald?
17. Genoptræning: Hvad siger loven om tilskud til genoptræning og rekreation efter sygdom?
18. Graviditet: Kan man med graviditetsscanning i 3D/4D se barnets træk og bevægelser?
19. Gynækologi: Om gynækologisk undersøgelse og sterilisation/refertilisation af kvinder?
20. Halsen: Bør mandler og polypper fjernes når man ofte har halsbetændelse og dårlig ånde?
21. Helbredstjek: Kan en forebyggende helbredsundersøgelse påvise livsstilssygdomme?
22. Hjertet: Kan man blive undersøgt og behandlet for hjertesygdomme på privathospital?
23. Hoftekirurgi: Hvordan foregår en hofteoperation, herunder indsættelse af kunstigt hofteled?
24. Hud laser: Kan tatoveringer fjernes el. ændres. Gør det ondt. Er der risiko for ardannelse?
25. Hæmorider: Kan hæmorider og rifter behandles med salve, stikpiller el. kræves operation?
26. Hypnose: Er hypnose eller måske naturmedicin løsningen ved søvnløshed, uro og stress?
27. Høreapparat: Privat og offentlig hørehjælp. Om tilskud til privat monterede høreapparater.
28. Hørelsen: Hvad er årsagen til høretab og kan operation genoprette hørelsen?
29. Håndkirurgi: Hvad skyldes en ”springfinger” og kan man operere for tilstanden?
30. Hårfjerning: Virker permanent hårfjerning og hvordan foregår IPL behandling med laser?
31. Hårtab: Hvilke medicinske og kirurgiske behandlingsmuligheder er der ved hårtab?
32. Idrætsskader: Hvad gør man for at komme hurtigt tilbage efter en skade i knæet?
33. Karkirurgi: Hvilken form for behandling kræves ved forsnævring af halspulsåren?
34. Kiropraktik: Vil manipulation og ”knæk” hjælpe på iskias og lændesmerter?
35. Klageadgang: Hvor klages ved fejlbehandling, utilfredshed med læge, sygehus, 112 alarm?
36. Knæskader: Hvad er symptomerne på korsbåndsskade, meniskskader og løst knæ?
37. Kosmetisk øjenlågsoperation: Tunge øjenlåg og poser under øjnene. Betaler det offentlige?
38. Lægevagten. Hvor findes vagtlæge og skadestue. Hvornår ringer man alarmcentralen på 112?
39. Mammografi: Kan mammografiscreening give svar på om en knude er godartet?
40. Maveplastik: Kan slapt maveskind opstrammes og hvornår er maven normal igen?
41. Misbrug: Hvad gør man ved et problem med alkohol/medicin eller kender én, der har et?
42. Neurofysiologi: Hvilke symptomer og lidelser opleves, hvis man får en nervesygdom?
43. Næseplastik: Korrektion af næsens form så den bringes i bedre harmoni med ansigtet?
44. Ortopædkirurgi: Kan man få et kunstigt knæ efter at års slidgigt har ødelagt knæet?
45. Overvægtig: Fedmeoperation en måde at komme svær fedme og overvægt til livs på?
46. Patientvejledning: Hvor kan man få uvildig rådgivning om egne patientrettigheder?
47. Piskesmæld: Behandles Whiplash medicinsk, kirurgisk eller gennem afspænding?
48. Plastikkirurgi: Brystreduktion, brystformindskende operation af gener ved tunge bryster?
49. Prostata: Hvad er kræft i blærehalskirtlen og hvordan behandles kræft i prostata?
50. Psykisk: Hvornår kræver depression psykiatrisk eller psykologisk behandling?
51. Ryggen: Kan slidgigt og kroniske rygsmerter behandles manuel eller kræves operation?
52. Rynker: Er botox, fillers og laser egnede metoder til ar, kreppet hud og rynkereduktion?
53. Røntgen: Hvad bruges røntgenundersøgelser til og er røntgenstråling farlig?
54. Samliv: Hvorfor er det svært at leve sammen og hvordan holdes et parforhold i live?
55. Scanning: Hvad er MR-scanning og CT-scanning og hvilken stråling udsættes man for?
56. Seksualliv: Hvilke gode råd er der til at få genoptaget sexlivet efter en fødsel?
57. Skulder: Vil strålesmerter i skulderen kunne fjernes ved en kikkertoperation?
58. Slidgigt: Hvad kan der gøres ved slidgigt i bevægeapparatet, særligt i ryg og knæ?
59. Smerter: Hvad er diffuse smerter i led og muskler og hvordan behandles smerterne?
60. Sterilisation: Hvordan foregår sterilisation af mænd og kan sterilisationen ophæves?
61. Stomi: Hvilke sygdomme i tarmene eller blæren kan kræve en stomioperation?
62. Stress: Hvordan bliver man bedre til at forebygge og håndtere stress?
63. Stritører: Er øreplastik og operation af flyveører harmløs og kan det ske ambulant?
64. Svimmel: Hvad kan årsagen være til akut svimmelhed og balancebesvær?
65. Rejsesygesikring: Det gule Sundhedskort (sygesikringsbevis) ved rejse og ferie i udlandet?
66. Synskirurgi: Hvad er forskellen på grå og grøn stær og hvad gøres der ved stær?
67. Søvnforstyrrelser: Kan snorken ...zZzZzZ... og dårlig søvn behandles eller helt forhindres?
68. Tumor: Kan en vævsprøve fastslå om en knude i brystet er godartet eller ondartet?
69. Urinveje: Kan natlig vandladning og slap stråle behandles medicinsk el. operativ?
70. Åreknuder: Er åreknuder skadelige og er laserbehandling mere skånsom end operation?
71. Prævention: Hvilken præventionsform bør man vælge. Hvordan virker fortrydelsespiller?

Nyhedsbrev

Indtast e-mail:


Disclaimer
Mød os på Facebook
SiteShell CMS